Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 8 το βράδυ της Τετάρτης και κινείται με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προ 20λέπτου (περί τις 8.10 μ.μ.) και κινείται με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.
Η πορεία του Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο, με τη θέση του στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 12/8, όπως καταγράφεται από το Marinetraffic.com
Oι σημαντικότερες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου:
Διάγγελμα Μητσοτάκη και συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι
Σε δήλωσή του το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός τονίζει πως «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ενώ επισημαίνει καταληκτικά πως «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη θα έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές»
Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πυλώνας σταθερότητας στην Aν. Μεσόγειο, προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η πατρίδα μας δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Δεν υποκύπτει σε απειλές, ούτε ανέχεται προκλητικές ενέργειες. pic.twitter.com/GFYpIlVm4E— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2020
«Nα μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό «στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα». «Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν ακόμα οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;».
Συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι
Σημειώνεται ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας τηλεφωνικά, όπως και με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, με τον οποίο συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από μεταξύ τους συνάντηση.